steenkoolmijn

Kolenwasserij van Beringen aan bod in het Vlaams Parlement

                                                    
In de ochtendvergadering van 24 oktober 2018 van de ‘Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale Samenwerking, Toerisme en Onroerend Erfgoed’ van het Vlaams Parlement stelde volksvertegenwoordiger Bert Moyaers (SP.A) aan minister Geert Bourgeois een vraag om uitleg ‘over de precaire situatie waarin de kolenwasserijen van de mijn in Beringen verkeren’.

Kolenwasserij Beringen: procedure gestart tot gedeeltelijke opheffing bescherming ???

Het is zo ver - nadat er een sterk aangevochte slopingsvergunning gegeven werd voor de kolenwasserij van Beringen, probeert de Vlaamse Overheid nu de bescherming aan te passen aan de eisen van de projectontwikkelaar. Op die manier zou men de slopingsvergunning kunnen regulariseren.
Enkel massaal protest, het indienen van bezwaren,... kan het tij (misschien) nog keren.
Pas op - hou rekening met het verloop van de procedure !
 

 

Kolenwasserij jammer genoeg niet bij de definitieve 7 Most Endangered

Alhoewel de selectie voor de shortlist van de Europese campagne 'The 7 Most Endangered', met de belangrijkste 12 bedreigde Europese erfgoedsites, reeds een mooi resultaat was vindt iedereen het jammer dat de kolenwasserij van Beringen niet in uiteindelijke selectie van zeven opgenomen werd.
Maar niemand laat de moed zakken. De strijd voor het behoud gaat voort

Bollinckx-ophaalmachine in een steenkoolmijn nabij Sevilla

In Villanueva del Rio y Minas, nabij Sevilla, werd vanaf de 17de eeuw steenkool gewonnen. In 1972 werd de laatste schacht er gesloten, en aan het einde vorige eeuw werd de site door het stadsbestuur van Villanueva del Rio y Minas verworven. Na openbaar onderzoek werd mijn op initiatief van de ‘Dirección General de BienesCulturales de la Consejería de Cultura’ op 5 de februari 2002 door de Autonome Regio Andalusië beschermd als ‘Bien de Interés Cultural’, in de categorie historische sites’ (Conjunto Histórico)