Bollinckx-ophaalmachine in een steenkoolmijn nabij Sevilla

Bollinckx-ophaalmachine in een steenkoolmijn nabij Sevilla

aanvullingen: 

In Villanueva del Rio y Minas, nabij Sevilla, werd vanaf de 17de eeuw steenkool gewonnen. In 1972 werd de laatste schacht er gesloten, en aan het einde vorige eeuw werd de site door het stadsbestuur van Villanueva del Rio y Minas verworven. Na openbaar onderzoek werd mijn op initiatief van de ‘Dirección General de BienesCulturales de la Consejería de Cultura’ op 5 de februari 2002 door de Autonome Regio Andalusië beschermd als ‘Bien de Interés Cultural’, in de categorie historische sites’ (Conjunto Histórico)

In het ophaalgebouw van schacht 5 (die geopend werd 1893 tussen 1898) bevindt zich nog steeds een indrukwekkende ophaalmachine van 600 pk, die door Bollinckx ca. 1922-1923 gebouwd en geleverd werd, met daarnaast in een ketelhuis de oude stoomketels Babcock-Wilcox.
De stoommachine zelf is een horizontale tweecilinder stoommachine, met de ophaallier opgesteld tussen de twee cilinders, van waar de lierkabel naar buiten loopt naar de metalen schachtbok. De merkplaatjes van de stoommachine zijn verdwenen en de machine is zwaar verroest, terwijl door diefstal en vandalisme ook heel wat appendage en de koperen leidingen verdwenen zijn en het gebouw ook onder een brand te leiden had in 1988.
De site is thans deels gerestaureerd en deels rudimentair geconserveerd met tussenkomst van o.m. het Europees Fonds voor Regionala Ontwikkeling (EFRO) en de dienst voor rurale ontwikkeling van Andalusië (Consejeria de Agricultura, Pesca y Desarollo Rural de la Junta de Andalucia).
Maar pas op: toen we de site bezochten hadden de duiven - én de duivenvloooien - In  het ophaalgebouw vrij spel.

Meer informatie kun je ook lezen in nr 2015/4 van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek'

 

Een reportage over de mijn van de lokale televisie, Andalucia de Canal Sur TV, 27.01.2012