Marcasse en Vincent Van Gogh : een gedeelde droom !!

zondag, 25 oktober 2015
VVIA en Marcasse Action Group
Marcasse : plan de Monique Van den BergMarcasse - toen de mijn nog werkteMarcasse nu : zicht van op de terril

De 'Marcasse Action Group' zet zich in voor de renovatie van de oude kolenmijn van Marcasse, waar Vincent Van Gogh in april 1879 is afgedaald, toen hij als Evangelist in de Borinage verbleef.
In een brief aan zijn broer Theo, schrijft Vincent Van Gogh in april 1879:
"Niet lang geleden heb ik een zeer interressanten togt gemaakt, ben toen namelijk 6 uur lang in een mijn geweest. En wel in een van de oudste en gevaarlijkste mijnen van den omtrek, Marcasse genaamd. Die mijn staat in slechten naam van wege dat er velen in omkomen hetzij bij het afdalen of naar boven gaan of door stiklucht of gasontploffing of door het water in den grond of door het instorten van verouderde gangen enz. Het is een sombere plek en bij t’eerste gezigt heeft alles in den omtrek iets akeligs en doodsch.
(…) Het afdalen in een mijn is een akelig ding in zoo’n soort mand of kooi als een emmer in den put, maar dat in een put van 500-700 meters diep zoodat men op den grond naar booven ziende het daglicht ontwaart zoo ongeveer ter groote van een ster aan den hemel..."

De mijn is opgenomen op de Van Gogh-route en kreeg ter gelegenheid van Bergen Culturele Hoofdstad 2015 heel wat belangstelling, ook op VRT;
Vincente Minelli kwam er in 1955 zijn film “Lust for Life” draaien met Kirk Douglas in de hoofdrol, en onlangs, kwam Henri de Gerlache terug naar de site om zijn documentaire "De keuze om te schilderen", over de ervaring van Van Gogh tussen de mijnwerkers, in beeld te brengen.

In 1993 werd het terrein met de gebouwen - die toen al een volledige ruïne waren - aangekocht door Nadine Gravis en Riccardo Barberio met de bedoeling ze om te vormen tot een verblijf voor kunstenaars, een toeristische invulling en ook een B&B. Daarvoor werd de ASBL Marcasse & Mémoire opgericht. Met beperkte middelen proberen ze het domein te onderhouden en de gebouwen te restaureren.

Wie zijn wij? - Een fijne ploeg !
De eigenaren hebben zich nu omringd met een groepje deskundigen waarvan de kern bestaat uit architecten Carmen Azevedo (ARCHICAZ - Brussel), gespecialiseerd in renovatie van oude gebouwen, en Monique Van den Berg (Droomplaats - Rotterdam), gepassioneerd door industriële archeologie en bewonderaar van Vincent Van Gogh, evenals enkele locals als Claudio Paravano (actief in lokale verenigingen), Sarah Sleiman (coördinator van het participatief project "Une Aube Boraine") en Filip Depuydt (toeristische gids op de Site du Grand-Hornu en het Van Gogh erfgoed in de Borinage).

Ons project - de herwaardering van Marcasse  
Ons doel is om dit juweeltje van industriële archeologie te doen herleven als een plaats van herinnering en een socio-culturele plek waar kunstenaars zich kunnen herbronnen en waar toeristen genieten van de rust en de natuur.
De eerste fase van onze reddingsoperatie is het beveiligen van de industriële overblijfselen, het inrichten van een taverne museum (met de collectie van foto's en voorwerpen uit de mijn) en het zorgen voor sanitaire voorzieningen in het voormalige administratief gebouw, om zo bezoekers in goede omstandigheden te kunnen verwelkomen.
De meest dringende werken zijn het veiligstellen van de oude gebouwen en de bouw van goede sanitaire voorzieningen. Toeristen kunnen dan niet alleen flaneren tussen artistieke installaties die vandaag reeds het domein sieren. Het relatief goed bewaarde voormalige kantoorgebouw, zal worden omgebouwd tot een taverne-museum.
Het lokaal voor de taverne moet volledig worden opgefrist. Dan willen we er een bar en een keuken met oven en koelkast inrichten waar de beroemde "Pagnon Borain" kan verkocht worden, net als de "Nuit Etoilée" (Sterrennacht) en "La  Marcasse" biertjes.
Het kleine museum zal worden uitgerust met vitrines om er objecten met betrekking tot de geschiedenis van de plaats en het leven van de mijnwerkers tentoon te stellen. Een aangepaste scenografie moet hulde brengen aan Vincent Van Gogh;

Hoeveel hebben we nodig ?
Om met het project van start te kunnen gaan wordt nu een sponsoring- en crowdfunding actie gevoerd, waarmee we in eerste fase6000 euro hopen samen te brengen om
- de omgeving te beveiligen (3000 euro)
- inrichting van het museum-cafetaris (1500 euro)
- inrichting van toiletten en sanitair (1500 euro).
In het geval we dankzij uw vrijgevigheid, het doel zouden overschrijden, kunnen we ook nog een aantal verharde paden aanleggen door de modderige zones en voorzieningen treffen om de toegankelijkheid te bevorderen...
De werkzaamheden, die in hoofdzaak door vrijwilligers zullen uitgevoerd worden, beginnen van zodra wij het nodige bedrag hebben ingezameld. Daarna zullen we wat winst genereren door de verkoop van toegangstickets, drankjes en snacks. We zijn ook van plan om in Marcasse culturele en artistieke outdoor evenementen te organiseren en scholen te ontvangen voor workshops over thema's als de mijnbouw, de industriële geschiedenis, Vincent Van Gogh en de natuur.
 

Voor meer informatie kunt U naar de website 'Vincent Van Gogh - "Mineur" parmi les mineurs au Borinage' surfen. U vindt daar alle contactgegevens en ook informatie over het project - in het Frans, Engels en Nederlands