Proficiat aan brouwers en bierdrinkers !

woensdag, 30 november 2016
VVIA
Publiciteit voor de herbestemde brouwerij van Koekelare

Zopas werd de Belgische biercultuur door UNESCO verheven tot immaterieel cultureel erfgoed !

We produceren in ons land nog meer dan 1000 verschillende bieren, vooral artisanale speciaalbieren die zich onderscheiden van de grote pilsbrouwers. Sommige doen dat met recente moderne installaties, andere met respect voor oude gebouwen en installaties.
Het immaterieel erfgoed wordt nu gelauwerd.
Het is nu tijd om ook het materieel erfgoed veilig te stellen, te bewaren, te beschermen, te restaureren en er pareltjes van te maken in onze steden en dorpen.
Te veel brouwerijen zijn de laatste jaren tegen de grond gegaan of door ongebreidelde vernieuwingsdrang verdwenen.

Als we het bier als drank zo hoog schatten, dan moeten we ook respect opbrengen voor de gebouwen, de oude installaties, de kleine en grote musea - vaak door vrijwilligers gedreven - die dat erfgoed niet alleen proefbaar maar ook tastbaar maken.
De oude brouwerij bewaren, de ketels terug oppoetsen, de archieven veiligstellen - en alles wat met het brouwen te maken heeft: de mouterijen, de hopeesten. Onze cultuur en ons stedelijk en landelijk landschap, onze gastronomie, hangen samen met die ene drank. gedistilleerd werd het jenever, van zuur bier ontstond onze witte graanazijn,...

In het kader van Europese Genius Loci en Industriana-project, door de Europese commissie geco-financierd via het COSME programma, werkt VVIA mee aan één van de project-prioriteiten: het opwaarderen van het KMO-industrieel erfgoed van brouwerijen en stokerijen. Met de UNESCO-erkenning moeten we nu nog meer ons beste beentje voorzetten...
Vrijwilligers die mee een hand(je) willen toesteken zijn altijd welkom !

 

 

PS: in 2013 publiceerde het Vlaams-Nederlands tijdschrift Erfgoed van Industrie een Techniek een speciaal extra-dik nummer over brouwerijen in de Nederlanden. Een aantal exemplaren zijn nog steeds via VVIA verkrijgbaar