Tijdschrift Erfgoed van Industrie en Techniek, 2021, nr 2

Erfgoed van Industrie en Techniek 2021, nr 2
Het tweede nummer van het vooraanstaand Vlaams-Nederlandse tijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek' is klaar. Onze leden binnenkort weer een boeiende brok literatuur in hun brievenbus.
In nr 2021/2 o.m. volgende bijdragen :
  • Adriaan Linters: Kwik: zwaar verontreinigd werelderfgoed
    Kwik en kwikverbindingen zijn zwaar giftig, en sedert 2011 werd de export van kwik uit de Europese Unie verboden, en sedert 2017 werd het gebruik ervan in de EU sterk aan banden gelegd. Op verschillende plekken opons continent werd kwik gewonnen. Twee kwikmijnen werden in 2012 door UNESCO als werelderfgoed erkend, nl. Almadén in Spanje en Idrija in Slovenië. Naast deze twee sites gaat het artikel ook in op andere plekken waar kwik gewonnen werd, met als derde belangrijkste Amiata in Italië, en verder een reeks andere plekken die we vandaag niet meer als dusdanig kennen, o.m. in Servië, Slovakije, Rijnland-Palts in Duitsland. Frankrijk had nooit rendabele kwikmijnen in eigen land, wel in Algerië toen dat nog een Franse kolonie was.
  • Nóra Katona & Bart Zwegers: Herbestemming van het Radium: botsingen tussen waarden in de stedelijke identiteitsvorming van Maastricht
    Voormalige Nederlandse industriesteden als Maastricht moesten de afgelopen dertig jaar hun stedelijke identiteit telkens heruitvinden en hervormen. Leegstaand en te herbestemmen industrieel erfgoed speelt in  deze transitie een steeds prominentere rol. Zich baserend op de theorie van Richard Florida (The Rise of the Creative Class, 2002) probeert de overheid dan top-down nieuwe bestemlmingen op te leggen, waarbij ze alternatieve visies uitsluit.
    In het geval van de leegstaande voormalige gas- en rubberfabriek 'Het Radium' in Maastricht kwam de discussie met twee bottom-up sociaal-culturele initiatieven aan de oppervlakte. Die stelden dat de overheid zich minder op de economische winsten moet focussen en meer aandacht besteden aan al bestaande niet-winst georiënteerde maar wel identiteitsvormende initiatieven
  • Beeldverhaal - Ansichtkaarten van Noord-Franse suikerfabrieken tijdens de Eerste Wereldoorlog
  • Boekbesprekingen
     - 30 jaarmijnsluiting Beringen 1989-2019

     - Control Shift. Een handleiding voor hergebruik van industrieel erfgoed

Dit nummer kan ook los besteld worden via ons contactformulier
Kostprijs € 8,50 excl. verzending