Bollinckx-stoommachine in Istanbul

Bollinckx-stoommachine in Istanbul

Van collega's in Istanbul kregen we bericht van een bewaarde Bollinckx-stoommachine in het Rahmi M. Koç Museum aldaar;
De machine draagt het serienummer. 2727 en werd in 1927 gebouwd. Ze stond oorspronkelijk opgesteld in de Araser olijfoliefabriek in het dorp Bademli (provincie Izmir) aan de Egeïsche kust. Heel de installatie werd in 1999 naar het museum overgebracht en daar gereconstrueerd.
De stoommachine is mooi opgesteld en bewaard, maar werd jammer genoeg nooit bestudeerd. Daardoor konden onze collegae ons (nog) geen technische details van de machine bezorgen.

Het Rahmi Koç Museum bevindt zich aan de noordzijde van de Haliç (Gouden Hoorn). Het omvat een nieuw gebouw dat zich grotendeels onder de grond bevindt, en daarnaast de historische gieterij (Lengerhane). Na een brand in 1984 werd dat gebouw aan zijn lot overgelaten, tot het in 1991 aangekocht werd door Rahmi M. Koç Foundation. Er volgden twee en een half jaar grondige restauratie. Het  museum opende op 13 december 1994. In 1996 werd ook de nabijgelegen verlaten en vervallen Hasköy scheepswerf aangekocht en aan het museum toegevoegd. De tweede fase van het museum werd in 2001 geopend - waardoor in totaal 11.000 m² tentoonstellingsruimte opengesteld werd.

Dit museum is een onderdeel van de ‘Rahmi M. Koç Museology and Culture Foundation’. Dit is een cultuurstichting die in 1990 opgericht werd om de privé-collectie van Rahmi M. Koç in Istanboel en een reeks cultuur- en erfgoedprojecten te beheren. Ze wordt gefinancierd door de in 1926 door Vehbi Koç (1901-1996) opgerichte Koç Holding
- nu één van de grootste en meest succesvolle ondernemingen in Turkije. Deze is bekend omwille van zijn mecenaat en filantropie op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg, cultuur,...

(met dank aan Gözde Akyüz, collectiebeheerder van het museum)