Slotzitting EU-project EUmillenialsTOUR

Slotzitting EU-project EUmillenialsTOUR

woensdag, 16 november 2016
provincie: 
Vlaams-Brabant
Alsemberg
organisator(en): 
Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie - voor E-FAITH, European Federation of Associations of Industrial and Technical Heritage

EUmillenialsTOUR was een door de Europese Commissie, onder het COSME-programma, gecofinancierd project om de mogelijkheden van educatief industrieel erfgoedtoerisme te onderzoeken en uit te testen. Aan het project namen instellingen en organisaties deel uit Italië, Groot-Brittanië, Duitsland - terwijl E-FAITH zijn Europees netwerk en expertise inbracht. Het basis-thema waar rond gewerkt werd was de textiel.
Door werd aan de VVIA gevraagd om een aantal activiteiten in Vlaanderen te organiseren, en om de bevindingen daarvan ter beschikking te stellen van het globale project.
VVIA organiseerde een aantal workshops, zorgde er voor dat een groep Gentse geschiedenisstudenten naar de regio Bremen konden reizen om een product van Duitse collegae uit te testen, terwijl VVIA de studenten van de opleiding materiële cultuur in Vlaanderen ontving en rondleidde.

Einde november loopt het project af.
Er werden heel wat ervaringen opgedaan, contacten gelegd.
Op 16 november stellen we de conclusies van dit project voor in de Herisemmolen in Alsemberg, en discussiëren we er over een vervolg. Wat kan Vlaanderen aanbieden, wat zijn onze sterke en zwakke punten? En wat zijn de kansen en de mogelijkheden die dit soort toerisme biedt voor behoud, interpretatie en ontsluiting van ons industrieel en technisch erfgoed?
En vooral: hoe kan deze aanpak de aandacht van jongeren voor dit soort erfgoed opwekken en hen bij industrieel erfgoedprojecten betrekken.

Deze workshop start om 14u30, en eindigt omstreeks 17u30 met een drink.
Deelname is gratis, maar vooraanmelding (via ons centraal secretariaat) wordt op prijs gesteld.